Hrvatski
slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow

O nama

Udruga Pričigin od 2006. organizira Festival pričanja priča Pričigin na tragu sasvim suvremenih svjetskih, a posebno europskih trendova, da se u Splitu (i Hrvatsk...

RUJANSKO OTKAZIVANJE

Dragi naši,

Već gotovo desetljeće i pol začuđeno se divimo vašoj vjernosti našem zajedničkom festivalu i, kad nas pitaju „u čemu je tajna Pričigina?“, obično odgovaramo „u publici, pitajte njih, mi ne znamo“. Vaša vjernost i sve izdašnija brojnost iz godine u godinu postajale su ključno pogonsko gorivo festivala koji ni u „staro-normalnim“ okolnostima nije bilo nimalo jednostavno organizirati. Pozornost koju ste posvećivali svakome od pripovjedača, čak i onima kojima se potrefilo da baš te večeri ne zablistaju u najboljem izdanju, vaši osmijesi, povremeni grohot i redovito gromki ohrabrujući aplauzi stalno su nas tjerali da, iznureni još i prije otvaranja festivala, iznova pogazimo čvrstu prošlotjednu zakletvu „ma nikad više, majke mi!“ i za samo mjesec-dva krenemo pripremati sljedeći Pričigin, onaj koji će se dogoditi tek za desetak mjeseci.

     Tako je bilo i lani: kratko poslije zatvaranja prošlogodišnjeg festivala (mislili smo, kao i svi, da je 13 zlosretan broj, pa smo ga nazvali „12.+1“, ako se sjećate) počeli smo slagati program četrnaestog izdanja. I, bogme, složili smo ga, atraktivnijeg nego ikad, ali tad nam se među sudionike uvalila, sasvim nezvana, globalna zvijezda poznata pod imenom Covid-19. Šutljiva i zamorno nejasna, nimalo usklađena s pričiginskim pravilima, a opet potpuno uvjerena da će se o njenoj priči pripovijedati još generacijama poslije nas…

     U redu, zaključili smo, dosadit će i njoj ovdje do kraja ljeta. Napravit ćemo Pričigin u rujnu, negdje na otvorenom, možda dan-dva kraći, možda i siromašniji za nekoliko planiranih pripovjedačkih programa, ali neće nama neka tamo bjelosvjetska protuha diktirati pravila i zabranjivati veselje!

     Sad smo, međutim, ipak prisiljeni priznati poraz.

     Četrnaestom Pričiginu glave su došla tri „K“. Prvo je od njih, dakako – korona. Čak ni najodvažniji pozvani sudionici ne usude nam se, zbog nje, sa stopostotnom sigurnošću potvrditi dolazak na festival od 24. do 26. rujna. A bez toga je nemoguće pouzdano najaviti program: na što da vas zovemo, ako ni sami ne znamo?! Da, naravno, znamo da biste vi došli i naslijepo, ali tu se spotičemo o drugo od ona tri „K“: kune. Čak i skraćeni, improvizirani i okljaštreni Pričigin koštao bi nas upola više od dosad uobičajenih izdanja festivala, a neki od dosad redovitih pokrovitelja nisu se ove godine nimalo isprsili. Kombinacija prvih dvaju „K“ dovodi nas u dilemu: na koliko dana da unajmimo predivan otvoreni prostor? Na sva tri planirana, na dva ili samo jedan? I što ako nas zezne treće „K“ – klima? U doba kad se ni najpouzdaniji svjetski meteorolozi više ne usude zaklinjati u vlastite vremenske prognoze dulje od tri dana – tko nam može jamčiti da ni kiša niti vjetar neće upropastiti festival, i vama i nama?

     Ako nema veselja – to nije Pričigin.

 

     Boljelo je, vjerujte, i zapravo smo više potuljeno šutjeli nego razgovarali, ali morali smo donijeti jedinu razumnu odluku: četrnaestog Pričigina ipak neće biti.

 

Vidimo se u ožujku (možda na ljeto, na jesen sljedeće godine), na petnaestom splitskom festivalu pričanja priča! Vidimo se sigurno!

 

Organizacijski odbor Pričigina

11.09.2020. 10:36:05

ODGODA PRIČIGINA

Dragi prijatelji Pričigina,

 

     priča koju nitko među nama ne bi htio ni ispričati niti čuti ipak se ostvaruje: ovaj nesretni virus natjerao nas je na to da ovogodišnje proljeće započne bez festivala na koji se već tako lijepo bilo naviklo. Neslana šala kojom se COVID-19 narugao cijelom planetu natjerala je na gorak osmijeh i sve nas koji smo mjesecima pripremali 14. izdanje Pričigina. I organizatore i moderatore i nesuđene pripovjedače, pa onda zacijelo i vas – publiku bez čijeg bismo entuzijazma preko noći ostali bez pogonskoga goriva.

     Danima već razglabamo o tome što napraviti: odgoditi festival, ili ga održati svemu unatoč? Odlučimo li se za ovo drugo, opet su pred nama dvije mogućnosti: ili ćemo pred polupraznim gledalištem održati program s prorijeđenim brojem sudionika, ili ćemo (u skladu s onom narodnom „bolje da umre selo neg' običaj!“) riskirati i kao uvijek doći svi, pa što bude nek bude, makar se i odmah po Pričiginu Split pretvori u najvrelije žarište zaraze u Hrvatskoj.

     Na kraju smo, a pogotovo u svjetlu najnovijih restriktivnih preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, odabrali prvu mogućnost i odlučili festival odgoditi do nekog veselijeg, Pričiginu primjerenijeg termina. Nalagala nam je to odgovornost prema svakom vašem dosadašnjem osmijehu i aplauzu, a presudila naša nasušna potreba za svakim od njih.

     Ne brinite ni za selo nit' za običaj, preživjet će oboje!

 

Vaši pričiginaši     

10.03.2020. 10:44:29

PRIČIGIN 2020

Draga naša publiko, suradnici i prijatelji Pričigina!

Svake godine najavljujemo festival jednim pozdravnim tekstom, uvijek se iznova čudeći brojkama koje rastu i koje su, ovo vam sigurno poznato zvuči iz politike, jednako priznanje koliko i odgovornost. Osim tog iskrenog čuđenja, nemamo se čega dodatno uhvatiti. Četrnaest nije simboličan broj kao trinaest, niti zahvalan za interpretiranje kao petnaest. No i takav, reklo bi se neupadljiv, on za nas predstavlja kontinuitet, neprekinut niz prijateljskog pripovijedanja, slušanja i druženja dug, eto, četrnaest godina. Lijepo je imati takve miljokaze u životu, u ovom vremenu svakodnevnih promjena, kaosa i nestabilnosti. Ovakav jedan festival - postojan, redovit, pouzdan. Kao neku vrstu oslonca ili čak – kako nam neki kažu - utjehe. Drugi neka se mijenjaju, presvlače, preimenuju, prebacuju, preslaguju i preorijentiraju. Pričigin ostaje.

Previše je kratka ova forma uvoda da bismo u njoj zahvalili svima poput govornika na velikim svečanostima, ili upozorili na neke važne društvene probleme, ili pak uputili neke važne poruke koje će još dugo odjekivati. Umjesto zahvale, tu je zadovoljstvo svakog od nas što je dio ove prekrasne zajedničke čarolije. Što se tiče upozoravanja, to će ionako odraditi naši gosti kroz svoje priče. A što se tiče odjeka poruke, odjekivat će smijeh i pljesak proizašao iz fascinantne činjenice da će se na jednom mjestu naći desetak organizatora, pedesetak gostiju i četiri tisuće gledatelja. Družiti se pet dana u vremenu kada nitko nema vremena ni za polusatnu kavu. Smijati se i razići vedri i nasmijani, kao neki vjesnici proljeća u gradu. Neka tako bude i ovaj put.

Dođite na četrnaesti Pričigin i nahranite se pričama naših i vaših pripovjedača!

Vaši  pričiginaši!

Program festivala pogledajte ovdje:

  PROGRAM FESTIVALA

04.03.2020. 13:06:45
|<  <<  1 2 3 4 5  ...  >>  >|