Hrvatski
slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow

O nama

Udruga Pričigin od 2006. organizira Festival pričanja priča Pričigin na tragu sasvim suvremenih svjetskih, a posebno europskih trendova, da se u Splitu (i Hrvatsk...

Rezime 2008. godine

2008

Prvi dan

Premda je svečano otvorenje zakazano u večernjim satima, program događanja prvog dana Pričigina počeo je promocijom knjige Edija Matića. Knjiga naslova „Ovdje fali ženska ruka“ objavljena je ove godine u nakladi Ljevak. Taj „vjerojatno prvi ženski roman u Hrvatskoj čije autorstvo potpisuje muškarac“, kako kaže njegov urednik Edo Popović, predstavili su publici Renato Baretić i Rade Čikeš-Medan u amfiteatru Doma mladih s početkom u 19 sati.

Prvog dana Festivala na rasporedu su dva pričalacka druženja:

U 20 sati u amfiteatru Doma mladih (Multimedijalni kulturni centar) održan je program „Pisci pričaju“ na temu Priče koje lede krv u žilama. Pripovijedači o strahu i strahotama bili su pisci iz Hrvatske i susjedne BiH: Inoslav Bešker, Emir Imamović Pirke, Belmondo Miliša, Nenad Stipanić, Faruk Šehić, dok je tempo pričanja, scensko svjetlo i uopće količinu napetosti moderirao urednik Kruno Lokotar.

Druženje se nastavilo u kavani hotela Bellevue u 22 sati s programom „Poznati pričaju priče“. U ležernijem tonu Pričigin je ugostio Antuna Vujića (političara), Ivana Urlića (psihijatra), Nives Ivanković (glumicu),  Duška Mucala (estradnog umjetnika), Ivana Paulettu (istarskog ex političara a danas pisca). Moderator kasnovečernjeg druženja u kultnoj splitskoj kavani Belevue bio je radijski novinar Jadran Marinković.

Drugi dan

U 11 sati u amfiteatru Doma mladih pripremljen je program za najmlađe sudionike i publiku Pričigina. Nagrađeni osnovnoškolci i srednjoškolci čiji su pisani uradci ocjenjeni najboljima, okušali su i svoja pričalačka umijeća na sceni. Zadane teme osmislio je Renato Baretić, a naslovi priča glase - Jesu li TV i kompjuter moji najbolji prijatelji?, Najopasniji dan u mom životu, Čuda se ipak događaju.

Nagrađeni zlatnom bravurom Pričigina su:

  • Anette Klarić (6.razred OŠ Skalice, Split) «Čuda se ipak događaju» / zlatna bravura Pričigina,
  • Lara Mitraković (1. razred SŠ Antun Matijašević Karamaneo, Vis) «Najopasniji dan u mom životu» / zlatna bravura Pričigina

Ostali nagrađeni su:

  • Maja Propadalo (6. razred OŠ Skalice) « Čuda se ipak događaju » / srebrena bravura Pričigina,
  • Andrea Mijoč (8. razred OŠ Mokošica Dubrovnik) «Najopasniji dan u mom životu» / brončana bravura Pričigina
  • Jasmina Cerimagić (5. razred OŠ Mokošica Dubrovnik)« Jesu li računalo i televizija moji najbolji prijatelji?» / brončana bravura Pričigina

U 13 sati u istom prostoru Doma mladih promovirana je knjiga Reumatični kišobran Željke Horvat Vukelje, urednice časopisa za mlade Modra Lasta. Riječ je o tzv. pričokazu, formi koja kombinira pripovjedanje i scensku igru. Željka Horvat Vukelja je objavila stotinjak kratkih priča u tisku i na Hrvatskom radiju, dvadesetak dječjih igrokaza, zbirku priča Šiškabališka, roman Putovanje patuljka Zvončića i slikovnice Poplava iz šalice kave, Balončica, Panjoglav, Hrabrica i Slikopriče. Reumatični kišobran objavio je nakladnik Školska knjiga.

U 19 sati  započeo je program za odrasle promocijom knjige Radionica pisanja fikcije Josipa Novakovića u izdanju Algoritma. Knjiga je priručnik čije svako poglavlje istražuje različit vid umijeća pisanja pripovjednih djela i na kraju donosi niz korisnih vježbi – ukupno njih 127. Svaku vježbu upotpunjavaju pitanja pomoću kojih je moguće i ocijeniti svoj rad. Autor knjige je Josip Novaković. Rođen u  Daruvaru 1956. emigrirao je iz Jugoslavije u SAD s dvadeset godina. Studirao je psihologiju, religiju, filozofiju, i književnost na Vassaru, Yaleu i Sveučilištu u Texasu. Redovni je profesor kreativnog pisanja na sveučilištu Penn State University, a Radionica pisanja fikcije koristi se na mnogim američkim sveučilištima.

Promocija knjige osmišljena je kao žestoka diskusija pro et contra pri čemu je njezinu izvrsnost zagovarao urednik izdanja Kruno Lokotar, dok je tvrdnju o potpunoj beskorisnosti takvih poduka u kreativnom pisanju zastupao sveučilišni profesor književnosti i pisac Nenad Veličković.

U 20 sati u amfiteatru Doma mladih gosti programa Pisci pričaju na sceni bili su Zoran Ferić, Jurica Pavičić, Ante Tomić i Renato Baretić. Tema je bila kako nastaju njihove vlastite priče, te zadaća kako ispričati tuđu priču, što je smislio i uspješno proveo u djelo domačin večeri sveučilišni profesor i kolumnist Slobodne Dalmacije Boris Škvorc. Prethodna duga nagovaranja i ustezanja splitskih pisaca od govorne forme priče i nastupa pred publikom pokazalo se na sceni čistom tlapnjom i odglumljenim nećkanjem. Uz demonstriranje govornih, pa i glumačkih sposobnosti vrlo uspješnim su se pokazali u prepričavanju tuđih i vlastitih zgoda.

Melodije Bljeska i Oluje mogle su se čuti od 22 sata u kavani Bellevue. Svojevsnom parodijom naslova na festivalske večeri lakih nota Melodije Jadrana novinarski dvojac Boris Dežulović i Predrag Lucić osmislili su kako uz uporabu također pjesme i poezije, ali i žestoke ironiije i humorom pobuniti se protiv primitivizma, nacionalizma, licemjerja i sličnih boljki moderne Hrvatske.

Treći dan

U 10 sati ispred kavane Bellevue započela je  Burza pročitanih knjiga, a zbog velikog odaziva publike potrajala je do kasnih popodnevnih sati. Naime, pozvani su bili svi ljubitelji i vlasnici knjižnih primjeraka da ponesu odabrane - od kojih se mogu i žele odvojiti, te da ih ponude u zamjenu. Po metodi poslovanja druženje je nazvano „Knjige na vagu, knjige na metre“ ili „Koliko doneseš, toliko odneseš“. Poziv na druženje bio je upućen i onima koji nisu bili zainteresiranu za razmjenu, nego se željeli darivati knjižnice osnovnih škola u Komiži i Zagvozdu.

Promocija knjige Ede Stojčića „Bajke za velike Hrvate“ održana je također u kavani Bellevue u 12 sati. Promotor je bio Vladimir Mrvoš. Izdavač knjige je Izdavački centar Sušak iz Rijeke. Riječ je o zbirci satiričnih priča koje su od ožujka 2003. godine do ožujka 2006. godine objavljivane u astrološkom časopisu "Zvijezde".  Radnja priča imaju polazište u WC-u jedne hrvatske obitelji u kojem dominantno mjesto zauzima obična bijela okrugla stropna svjetiljka, plafonjera, u kojoj se u trenucima njenog i autorovog nadahnuća, vidi svekolika hrvatska budućnost. Edu Stojčića (rođ 1952.) znamo kao autora knjiga "Boje kupleraja" (1999), "Moja žena mene vara" (2001), "Drug Tito je kriv za sve" (2002), "Moja deva Barica" (2003) i "Bože zašto sam tako glup?" (2005). Sve knjige naišle su na jako dobar prijem čitatelja i kritike. Primjerice, Igor Mandić, Fadil Hadžić, Siniša Pavić, Marinko Krmpotić i Miroslav Mitrović u predgovorima tih knjiga i osvrtima, dali su Stojčiću zaista visoke ocjene.

„Priče iz prapovijesti“ naslov je  završnog program kojim je Festival kratke priče službeno i zatvoren, vodio je glumac Željko Vukmirica, dok su moderno tradicijsku varijantu stand up komičara - kako ih je nazvao moderator, predstavili Željko Franjić pričač i Zdravko Pavlović harmonikaš iz Ladimirevaca (Slavonija), te Mijo Čagalj iz Zagvozda, koji je po potrebi proizvodio što zvukove instrumenata što priču i pjesmu. Likovni umjetnik i performer Siniša Labrović na guslama je ispripovijedao ljubavnu priču mladog para tv voditelja Roberta F. i Barbare K., ali u prepjevu novinskog članka iz „Glorie“ u deseterac, dok je Inoslav Bešker bio zadužen da znanstvenim pristupom objasni specifičnosti domaće tradicijske govorne priče i tako cijeli nastup živopisne grupe gostiju  zaokruži u urednu cjelinu.

Proglašeni su i pobjednici Pričiginovog natječaja za odraslu priču. Žiri u sastavu Kruno Lokotar, Renato Baretić i Boris Škvorc dodijelili su Zlatnu bravuru Pričigina Željku Fundi iz Varaždina za priču Drug Tito, Srebrnu bravuru Svjetlani Lugar za priču Lastavica ide na jug, te Brončanu bravuru slijedećim autorima:

  • Petar Babić, priča Ljubav jednog klona,
  • Iva Kurelac , priča Hard Core Pop Corn
  • Tatjana Udović , priča Kutija života
  • Tomislav Šestan , priča Glup
  • Sandra Obradović, priča X files

Oni koji su se odazvali druženju Svjetlana Lugar, Petar Babić, Iva Kurelac i Sandra Obradović svoje su priče ispričali u konobi Hvaranin na neslužbenom, ali istinskom posljednjem programu drugog izdanja Festivala pričanja priča.