Hrvatski
slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow

O nama

Udruga Pričigin od 2006. organizira Festival pričanja priča Pričigin na tragu sasvim suvremenih svjetskih, a posebno europskih trendova, da se u Splitu (i Hrvatsk...

Rezime 2009. godine

2009

Preview Pričigina, srijeda, 25. ožujka 2009.

Gradsko kazalište mladih Split (19-21 sat). Promocija knjige Igre oko Dalmacije Vedrana Matošića. Naklada Bošković. Promotor: Jasen Boko uz nastup dječjeg zbora Srdelice i Ratka Glavinu u monodrami o Marulu.

Prvi dan, četvrtak 26. ožujka 2009.

Info zona – informativni centar za mlade (17-19 sati). Radionica pričanja priča. Voditelj: Belmondo Miliša

Gradsko kazalište lutaka Split (20-22 sata). "Ćakula na ČA" program priča na čakavštini. Popularni program Pisci pričaju na sceni prvog je dana festivala bio posvećen čakavštini, a održao se na sceni Kazališta lutaka s početkom u 20 sati. Ćakula na Ča ugostila je Ivicu Jakšića Puka, bračkog pisca, pjesnika, redatelja, glumca, slikara, Nikicu Petkovića književnika i sveučilišnog profesora s nevjerojatnim pričama o stanovnicima Bakra, Dragu Orlića, pisca i satiričara koji je pripremio Štoriju od jedne kontešine, Luciju Puljak pedagoginju i ravnateljicu OŠ u Pučišća na Braču, Ivana Tokića  začetnika splitske pučke fešte Dani Radunice i splitskog Komižanina Jakšu Fjamenga jednog od najistaknutijih suvremenih hrvatskih pjesnika. Sve goste povezuje isto more i zato su pozvani pričali o zajedničkoj temi Naš dil Jadrana, a uz moderatora glumca splitskog HNK Tonča Banova.

Druženje se u kasnim večernjim satima nastavilo u kavani hotela Bellevue s programom Priče za laku noć. Voditelj kasnovečernjeg druženja novinar je Slobodne Dalmacije Milorad Bibić Mosor, a na pitanje Di san falija odgovarali su ljudi iz poduzetničkih voda Suzi Josipović Redžepagić (Suzy Promotion), Asja Brzović (SINEST), Željko Kerum (Kerum) i Srđan Mladinić (SMS). Priredba je koncepcijski odstupila od pravila jer je moderator umjesto pričanja inzistirao na formi intervjua.

Drugi dan, petak 27. ožujka 2009.

Info zona – informativni centar za mlade (17-19 sati). Radionica pričanja priča, nastavak i završetak. Poduku o pravilnom vođenju priče i napetosti mahom srednjoškolcima i studentima dao je glumac splitskog Kazališta lutaka Belmondo Miliša. Radionica pričanja priča održana je u dva termina kako bi se metodološki posložio red teorije, red govorenja, red vježbe i red performanse. Kao sporedni dobitak radionice je priručnik kojeg je voditelj radionice za ovu svrhu priredio (napisao). Postoji interes da se ova aktivnost realizira u osnovnim i srednjim školama Splita i njegova okruženja.

Program Pisci pričaju na sceni drugog dana nosio je naziv "Fahrenheit 451 – Celzijus 120". Voditelj programa – kazališni kritičar i dramaturg Jasen Boko istraživao je sličnosti i veze između komercijalne i ozbiljne književnosti. Na sceni Kazališta lutaka TV novelu o obitelji Glemabajevi pričao je Jurica Pavičić, Ante Tomić okušao se u sonetima, Renato Baretić u haiku stih i pocikivajući bećarac transponirao je dobar komad svjetske književnosti, Aleksandra Kardum povukla je vezu između chick lit sadržaja i narodnog epa, Marko Pogačar je Smail agu učinio protagonistom aktualnih vijesti crne kronike, a Arijana Čulina govorila je o mukama pjesničkih analiza i otkrivanju spisateljskih poruka.

Voditeljica Priča za laku noć drugog je dana u kavani hotela Bellevue bila novinarka i spisateljica Eda Vujević. U zadanom okviru Žena ženi – ajme meni spisateljice Rujana Jeger, Mima Simić i Ivana Šojat Kuči, te glumac Belmondo Miliša svojim su nadahnutim pričama razgalili prepunu kavanu. Posebno je inspirativan bio dodatak na kraju priredbe u kojem su igrom asocijacija pridodali šlag na vrlo kvalitetnu pričalačku večer.

Burza pročitanih knjiga - dodatno nazvana po metodi poslovanja "Knjige na vagu, knjige na metre", održavala se tijekom cijelog dana u prostoru kavane Semafor. Riječ je o aktivnosti koja ima i dobrotvorni karakter. Prošle godine je OŠ Zagvozd poklonjeno dvjestotinjak knjiga "zarađenih" na Burzi, a ove godine novih dvjesto ide u OŠ Postira. Dodatnih dvjesto čeka da bude isporučeno OŠ Komiža. Građani su ukupno prošle i ove godine donijeli preko tisuću knjiga, što znači da su kućama ponijeli oko četiristo knjiga. Burza je ujedno i svojevrsni test Pričiginove ideje da se u Splitu na nekoliko lokacija kontinuirano ostavljaju pročitane knjige koje slobodno (besplatno) uzimaju oni koji te knjige nisu pročitali.  U konkretnoj realizaciji Burze volonterski su sudjelovale studentice Ekonomskog fakulteta u Splitu na čelu s voditeljem Paškom Burnačem.

Treći dan, subota 28. ožujka 2009.

Gradsko kazalište lutaka Split (11-13 sati). Najmlađi pričaju priče. Sudjelovali su đaci osnovnih i srednjih škola čiji su pisani radovi ocijenjeni najboljima. Moderator: Sanja Pilić.

U kavani "Semafor" se nastavila i završila Burza pročitanih knjiga.

Kavana Quasimodo (17-18,30). Promocija knjige Andreja Nikolaidisa "Dolazak", u nakladi Algoritma, biblioteka mali KaLibar. Promotori: Kruno Lokotar i Predrag Lucić.

Već tradicionalno druženje za rastanak ove godine nosilo je naslov Teme iz našeg sokaka. U kavani hotela Bellevue okupilo je goste s prostora "ex yu". Poznato uredničko ime Kruno Lokotar u potrazi za pričama lokalnog podrijetla, a globalnog značaja pozvao je crnogorskog pisca i urednika Jovana Nikolaidisa (oca), Andreja Nikolaidisa (sina), Emira Imamovića Pirkea iz Sarajeva, Nenada Stipanića iz Zagreba i Polonu Glavan iz Ljubljane. Jedna od zadanih tema bilo je i njihovo viđenje / pitanje identiteta.

Program Festivala završio je dodjelom bravura nagrađenima na Pričiginovom natječaju za kratku priču. Zlatna bravura Pričigina za priču Era vodennarodnjaka otišla je u ruke Petra Babića, drugonagrađena priča je Bijele tene Vanje Valtrovića, a brončanu bravuru dobio je Miroslav Par za Istu priču. U skladu s pravilima natječaja za kratku priču dobitnici su u restoranu svoje priče ispričali.