Hrvatski
slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow

O nama

Udruga Pričigin od 2006. organizira Festival pričanja priča Pričigin na tragu sasvim suvremenih svjetskih, a posebno europskih trendova, da se u Splitu (i Hrvatsk...

Rezime 2010. godine

2010

Prvi dan

Četvrti Pričigin po redu započinje dodjela prve PričeSTi, nagrade za najbolju javnu priču u 2009. godini. Prva PričeST uvedena je kao novost 2010. godine u suradnji s portalom Net.hr.  Prvi natječaj za najbolju javnu priču obilježio je anketni boom i iznenađujući preokret u samoj završnici glasovanja. U uvjerljivom vodstvu od samoga početka glasovanja bio je ministar Šuker sa svojom satiričnom pričom „Spasit ćemo se novim porezima i kreditima“, no u posljednja dva sata pretekao ga je bivši predsjednik Stjepan Mesić sa svojom stvarnosom pričom „Nikad ja nikoga iz Podravke nisam zvao“, te je tako  ministar završio na izvrsnom drugom mjestu. Nakon prve PričeSTi i uvodne večeri direktora Pričigina Petra Filipića počeo je program "Majke mi!" Večer laganja u kojem su sudjelovali dragi lažljivci: Ante Tomić, Venko Andonovski, Mima Simić, Jurica Pavičić, Senko Karuza. Kada se ovaj program definirao postavljen je samo jedan uvjet: u njemu NE SMIJU sudjelovati političari. Voditelj: Boro Dežulović

U kasnovečernjem programu o kavani Bellevue Belmondo Miliša, ispričao nam set je priča pod zajedničkim nazivom "Jednovjerna ulica“.

Drugi dan

Radionica pričanja priča kod glumca Belmonda Miliše održala se u četvrtak i u petak u prostorijama Gradske knjižnice Marka Marulića. Autor je program radionice postavio vrlo seriozno, napravljen je vodič kroz radionicu, posebnu pažnju usmjerava roditeljima i tetama u vrtićima, a jedan dio radionice bio je usmjeren pričanju priča djeci s osobnim potrebama.

"Priča koju nikad neću napisati" program je iz ciklusa Pisci pričaju. Domaćin večeri bila je Patricija Vodopija, a sudjelovali su: Julijana Matanović, Damir Karakaš, Boro Dežulović, Zoran Ferić,  Zoran Tomić, Gordan Nuhanović. Publika je imala priliku čuti kakve se priče motaju po glavama naših pisaca, ali ih – iz ovog ili onog razloga – nikad neće napisati.

Kasnovečernji program u četvrtak u prepunoj kavani Bellevue. Tema: "Fenomenopauza" s podnaslovom Što kad prođe kriza srednjih godina? Moderator ovog kasnovečernjeg druženja u kavani Bellevue bila je spisateljica Tonka Alujević, a sudionici koji su privukli publiku u velikom broju: Arsen Dedić, Ivica Jakšić Puko, Mirjana Krizmanić, Boro Radaković, Predrag Raos.

Treći dan

Dan počinje "Burzom pročitanih knjiga" nazvane još po metodi poslovanja „Knjige na vagu, knjige na metre“ ili „Koliko doneseš, toliko odneseš“, koja se održavala tijekom cijelog petaka i subote (26. i 27. ožujka) u prostoru kavane Semafor.

"Lijepa vaša" tema treće večeri okupila je eminentne pisce i prevoditelje s prostora nekadašnje zajedničke države: Makedonije (Venko Andonovski), Srbije (Slavoljub Stanković), Crne Gore (Željko Milović), BIH (Selvedin Avdić), Slovenije (Đurđa Strsoglavec ) i Hrvatske (Predrag Lucić). Moderator ovog druženja bio je Kruno Lokotar, čiji su se gosti pričom kao parabolom pokušali dobaciti do nečega što smatraju bitnim za svoju zemlju.

Večer je završila u kavani Bellevue gdje je Richard Berry, storyteller iz ispričao najvažnije činjenice o urbanoj tradiciji pričanja (i slušanja!) priča u Velikoj Britaniji, potom i nekoliko svojih priča.

Četvrti dan

U juratnjem dijelu programa održao se PriČAgin, program pričanja na čakavštini. Mali autori čiji će pisani radovi bili ocijenjeni najboljima, okušali su svoja pričalačka umijeća na sceni.

Posljednju večer, posljednji "set" priča ispričan je u kavani Bellevue U priredbi pod nazivom Pričigin narodu sudjelovala je većina sudionika ovog Pričigina(Richard Berry, Venko Andonovski, Slavoljub Stanković, Selvedin Avdić, Đurđa Strsoglavec,Predrag Lucić, Boro Radaković, Damir Karakaš, Zoran Tomić... ), ali i njihova publika. Tema: Priče o sreći. Svaka priča može trajati maksimalno do 5 min, onda se oglašava zvono, a potom voditelj (Damir Duplančić s Radija KL-Eurodom) uzima mikrofon i dodaje ga sljedećem zainteresiranom. Tijekom programa uručene su nagrade autoricama triju najboljih kratkih priča Zlatna bravura Pričigina za priču Oblačna soba, Sandi Hančević, drugonagrađena priča je Dobro jutro, Tanje Mravak, a brončanu bravuru dobila je Zdenka Mija Brebrić za Na ćaću mi kurvinjskoga.