Hrvatski
slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow

O nama

Udruga Pričigin od 2006. organizira Festival pričanja priča Pričigin na tragu sasvim suvremenih svjetskih, a posebno europskih trendova, da se u Splitu (i Hrvatsk...

Rezime 2011. godine

2011
Prvi dan

 

Velika dvorana MKC-a u 19.00 sati. Dodjela druge PričeSTi, nagrade za najbolju javnu priču u 2010. godini! Žiri: posjetitelji portala www.net.hr. (...) priča je koja osvojila posjetitelje portala Net.hr izaslužila titulu 'PričeST' za najbolju javnu priču. U istom prostoru u 20:00 sati uvodnog dana festivala počinje program Što je Bogu smiješno?Priče o tome kako bi se možda moglo nasmijati navijeke smrtno ozbiljnoga Boga pričali su franjevac Luka Tomašević, protojerej Slavko Zorica,  rabin Luciano Prelević, imam Vahid Hadžić i pastor Dražen Radman. Voditelji programa: Renato Baretić i Petar Filipić.

 

Drugi dan

 

U 19.30 sati, tradicionalno, u Kazalištu lutaka počeo je program Pisci pričaju pod nazivom "A jedan moj je jednom…". Gosi su neki od najpoznatijih pisaca iz Hrvatske: Maja Hrgović, Tanja Mravak, Boro Dežulović, Emir Imamović Pirke, Ante Tomić. Tema programa – korupcija. skriva se sveprisutna tema korupcije. Nastupajua Domaćin ove „škakljive“ večeri je Patricija Vodopija.

 

Druženje se nastavilo u kavani hotela Bellevue u 22 sata. Svoje doživljaje, u sklopu programa pod nazivom „Priče s visoka“, pričali su: hrvatski alpinist Stipe Božić, makedonski alpinisti Vladimir Andreevski i Jovan Popovski, članica hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na Mount Everest, Milena Šijan. Avanturističkoj družini u priči su se pridružili i Milorad Bibić Mosor i Ivica Ivanišević.

 

Treći dan

U 17 sati,  u prostorima Beton kina, Dom mladih (MKC), u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka Split održala se prva Pripovjedačka večer za djecu. Na motivu narodne bajke "Košulja sretnog čovjeka" Belmondo Miliša izgradio je svijet od petnaestak likova. Interaktivno pripovijedanje uz pomoć lutaka namijenjeno je djeci od pet do deset godina.

U 18 sati, kavana Semafor, održala se promocija knjige Emira Imamovića Pirkea "Treće poluvrijeme". Promotori: Boris Dežulović, Tanja Mravak, Kruno Lokotar.

Program Pisci pričaju u 19.30 sati u Kazalištu lutaka - Večer horror priče: "Strah u kostima, led u žilama". Program je vodio Davor Šišović, a nastupili su: Zoran Krušvar (Rijeka), Danijel Bogdanović (Pleternica), Mirko Grdinić (Pazin), Ivana Delač (Zagreb), Ernie Gigante Dešković (Opatija), Mislav Pasini (Split)

Nakon „strašnih“ priča, Pričigin je „pobjegao“ u kavanu hotela Bellevue na autorsku večer Vedrane Rudan pod nazivom „Život je ludilo“. 

 

Četvrti dan

 

Dan počinje "Burzom pročitanih knjiga" nazvane još po metodi poslovanja „Knjige na vagu, knjige na metre“ ili „Koliko doneseš, toliko odneseš“, koja se održavala tijekom cijelog petaka i subote (26. i 27. ožujka) u prostoru kavane Semafor.  Sve knjige koje preostanu na štandu i ove ćemo godine donirati nekoj od osmoškolskih ili narodnih knjižnica u Dalmaciji. 

U 17 sati u prostorima Beton kina, Dom mladih (MKC), u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka Split nastavlja se pripovjedačka večer za djecu "Košulja sretnog čovjeka" (Belmondo Miliša)

U 18 sati, kavana Semafor: promocija knjige Željka Milovića "Ulica Ivice Šurjaka".Promotor: Vedran Limić.

istu večer u Kazalištu lutaka, nastupili su eminentni pisci i prevoditelji s prostora nekadašnje zajedničke države (i njene okolice) u programu „Lijepa vaša“. Voditelj: Kruno Lokotar. Nastupili su: Vladislava Vojnović (Srbija), Alla Tatarenko (Ukrajina), Igor Isakovski (Makedonija), Ozren Kebo (BiH), Željko Milović (CG) i Nebojša Lujanović (Hrvatska).

Druženje se nastavilo, kao i obično, u kavani hotela Bellevue u 22 sata. Program: "Žedni preko vode – priče o prevođenju". Pričali su prevoditelji s hrvatskog: Alla Tatarenko (Lavov, Ukrajina), Rusanka Lyapova (Sofija, Bugarska), Đurđa Strsoglavec (Ljubljana, Slovenija) i Igor Isakovski (Skopje, Makedonija). Voditelj Renato Baretić.

 

Peti dan 

U juratnjem dijelu programa održao se PriČAgin, program pričanja na čakavštini. Mali autori čiji će pisani radovi bili ocijenjeni najboljima, okušali su svoja pričalačka umijeća na sceni.

U Semaforu se nastavlja Burza pročitanih knjiga, a u Hotelu PARK u 12 sati počinje program pod nazivom "Knjiga žalbi". Posjetitelje su svojim doživljajima zabavili konobari i recepcionari uglednih splitskih hotela. Voditelj: Ante Pejković, doajen hotelijerstva, Sudjeluju: Vedran Matošić, zajednički nazivnik za splitski turizam, Tonči Drlje, hrana i piće, Vesna Turudić, recepcionarka, Marin Kovačević, konobar.

Posljednju večer, posljednji "set" priča ispričan je u kavani Bellevue U priredbi pod nazivom Pričigin narodu sudjelovala je većina sudionika ovog Pričigina (...), ali i njihova publika. Tema: Priče o sreći. Program je vodio Damir Duplančić s Radija KL-Eurodom. Tijekom programa uručene su nagrade autoricama triju, odnosno ove godine dviju, najboljih kratkih priča. Iako je na natječaj pristiglo 165 priča, žiri je odlučio ove godine ne dodijeliti Zlatnu bravuru Pričigina. Srebrna bravura otišla je u ruke Meri Žitković za priču „Peškafondo“, a priča „Linije koje ti nazivaš rijekama“ donijela je Amiru Alagiću Brončanu bravuru.