Hrvatski
slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow

O nama

Udruga Pričigin od 2006. organizira Festival pričanja priča Pričigin na tragu sasvim suvremenih svjetskih, a posebno europskih trendova, da se u Splitu (i Hrvatsk...

Rezime 2012. godine

2012

Prvi dan

 

Šesti festival pričanja priča Pričigin počeo je u Splitu službenim objavljivanjem rezultata glasovanja čitatelja portala Net.hr za najbolju javnu priču godine 2011. Treću PričeST. Nagrada je pripala premijeru Zoranu Milanoviću za pismo o namjerama „A šta da radim". Voditelj programa Renato Baretić je izvijestio da je premijer Milanović, u protekla tri tjedna, koliko je trajalo glasovanje na portalu, osvojio 39,88 posto od oko 10.000 glasova. Drugo mjesto osvojila je Jadranka Kosor za povijesnu novelu „Put putujem“, treće je mjesto pripalo Ivi Sanaderu za odabrane sudske spise „Prijatelji stari gdje ste“, dok je četvrto mjesto pripalo Nevenki Bečić za priručnik za preživljavanje u divljini „Hajdemo u planine“, a petoplasirani je bio Radimir Čačić za putopis „Sude mi“. Premijer Milanović je poslao je pismo i zahvale za nagradu. Ovo je prvi puta u šestgodišnjoj povijesti 'Pričigina' da nam se netko uljudno pismom obratio iz Zagreba, rekao je Filipić.

 

Nakon dodjele, u istom prostoru uvodnog dana festivala počinje počela rasprava o smaku svijeta. Nešto o toj temi rekli su nam uvaženi domaći pisci koji već godinama rado posjećuju naš festival: Tanja Mravak, Zoran Ferić, Predrag Lucić, Jurica Pavičić i Ante Tomić. Voditeljica programa: Patricija Vodopija.

 

Drugi dan

 

Drugi dan smo započeli u 18:00 sati u kavani Luxor promocija knjige "a što sad?" Mirjane Krizmanić u izdanju vbz, nakon čega je uslijedila euro-večer splitskih spisateljica i novinarki: "Kako sam izgubila suverenitet". O svojim dogodovštinama su se raspričale: Aleksandra Kardum, Arijana Čulina, Tonka Alujević, Lenka Gospodnetić, Silvana Uzinić, a izbornik i voditelj je bio Jasen Boko.

 

U kavanu hotela Bellevue, na program pod nazivom "Mosor i ja, da!" pozvani su bili svi koji imaju neku kratku i veselu uspomenu na Milorada Bibića Mosora (kako ih je zeznuo, ili kako su oni njemu smjestili) da je ispričaju. Voditelj je bio Damir Šarac, a o zafrkanciji s Mosorom govorili su Dino Rađa, Vinko Bajrović, Renato Baretić, Ivica Ivanišević, Ante Tomić i drugi.

 

Treći dan

 

U kavani Semafor održana je promocija romana "Čefuri raus" slovenskog pisca Gorana Vojnovića. Uz autora knjigu su predstavljali Boris Dežulović i Kruno Lokotar.   U Kazalištu lutaka, u programu "Lijepa vaša" nastupali su eminentni pisci s prostora nekadašnje zajedničke države. Tema je bila "Hipohondrija i druge boleštine". Gosti s lijeva: Marijo Glavaš (Hrvatska), Jelena Martinović (Crna Gora), Dragan Velikić (Srbija), Igor Isakovski (Makedonija), Goran Vojnović (Slovenija) i Ozren Kebo (Bosna i Hercegovina). Izbor gostiju i moderacija ovog tradicionalnog druženja i ove su godine bili u rukama Krune Lokotara, a pomagao mu je Predrag Lucic.   U Amfiteatru Doma mladih (MKC), održana je večer ponajboljih hrvatskih repera: "Pričirep – Umjetnost storytellinga". Sudionici: Lil' Bear kao beat-box podrška, Saša Antić kao voditelj, Kandžija, Ivan Vuković, Vojko Vrućina i Zondo. Zabava i druženje se nastavilo na neslužbenom dijelu programa party-u uz DJ-a Luku Barbića.

 

Četvrti dan

 

Dan počinje "Burzom pročitanih knjiga" nazvane još po metodi poslovanja „Knjige na vagu, knjige na metre“ ili „Koliko doneseš, toliko odneseš“, koja se održavala tijekom cijelog petaka i subote (23. i 24. ožujka) u prostoru kavane Semafor. Sve knjige koje preostanu na štandu i ove ćemo godine donirati nekoj od osmoškolskih ili narodnih knjižnica u Dalmaciji. 

 

U kavani Semafor održala se promocija knjige makedonskog pisca Igora Isakovskog "Pješčani sat". Knjigu priča "Pješčani sat", izdanje MeandarMedie, promovirat će urednik Branko Čegec i prevoditeljica Sibila Petlevski, uz nazočnost autora. Objavljivanje ovog djela omogućeno je uz potporu literarne mreže TRADUKI.

  U Amfiteataru Doma mladih (MKC) ugostili smo Splićane koji žive u Zagrebu. Gosti: Ivo Žanić, Anton Kovačev, Luciano Moše Prelević, Matej Giljanović, Velimir Visković su nam pričali na temu "Priče o izgubljenom vremenu - En ti tramvaj!". Voditelji: Petar Filipić i Renato Baretić.   Peti dan

 

U jutarnjem dijelu programa održao se PriČAgin, program pričanja na čakavštini. Mali autori čiji će pisani radovi bili ocijenjeni najboljima, okušali su svoja pričalačka umijeća na sceni. Nagrade za najbolju priči na čakavštini:

  1. mjesto: „Novi život se rađa“, Magdalena Sinovčić, 3. razred OŠ Grohote, mentorica: Jasminka Škeva
  2. mjesto: „Galetine“, Kristina Bartl, 6. razred OŠ Pučišća, mentorica: Maja Ćapin
  3. mjesto: „Pričan ti priču“, Nastasija Bulat, 4. razred OŠ Marjan, mentorica: Mara Popić

  U Semaforu se nastavlja Burza pročitanih knjiga, a u Hotelu PARK u 12 sati počinje program pod nazivom ""Kužina u kuhinji - Priče o kolegama i njihovim receptima". Posjetitelje su svojim doživljajima zabavili Zlatan Marinović, Željan Radman i drugi.

Posljednju večer, posljednji "set" priča ispričan je u kavani Bellevue U priredbi pod nazivom Pričigin narodu sudjelovala je neki od sudionika ovog Pričigina (Marijo Glavaš, Ivan Žanić, Dragan Velikić), ali i njihova publika. Tema: Priče o sreći. Program je vodio Damir Duplančić s Radija KL-Eurodom. Tijekom programa uručene su nagrade autoricama triju najboljih kratkih priča. Na natječaj je pristiglo 128 priča, a odluku o najboljima donio je žiri u sastavu Andro Filipić, Aleksandra Kardum i Kruno Lokotar. Žiri je odlučio da se ove godine Zlatna bravura Pričigina ide u ruke  Radovanović Gordani iz Banjaluke za priču Anđeli i oni drugi, Srebrna bravura dodjeljena je Sonji Mudrić iz Zagreba za priču Sidro,  a  brončanom bravurom nagračena je priča Ručak je u dva, nemoj kasniti Lade Vukić iz Zadara.

Ove godine na natječaj je pristiglo više priča pisanih na srpskom jeziku što nije u skladu s natječajnim pravilima. Ipak, žiri je pročitao i te radove i izdvojio priču: Kurva, Miloša Petronijevića iz Knjaževca, Srbija, kojoj dodjeljuje posebnu nagradu Pričigina 2012., a autor je pozivan da na završnoj večeri Pričigina 2012 svoju priču ispriča.