Hrvatski
slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow

O nama

Udruga Pričigin od 2006. organizira Festival pričanja priča Pričigin na tragu sasvim suvremenih svjetskih, a posebno europskih trendova, da se u Splitu (i Hrvatsk...

Rezime 2013. godine

2013

Uvodnog dana (utorak 19.03.) veliku dvoranu MKC-a napunili su poznati hrvatski pisci u programu pod nazivom " EU-ropska unija". Pričati će neki od najpoznatijih domaćih pisaca:. Program je moderirala Patricija Vodopija, a u goste je pozvala Vedranu Rudan, Edija Matića, Damira Karakaša, Marinka Koščeca, Borisa Dežulovića i Emira Imamovića Pirkea. Dodjeljena je i četvrta PričeST, nagrada za najbolju javnu priču u 2012. Godini koju je odnijela Ingrid Antičević Marinović. S ponosom možemo ustvrditi da ovogodišnja pobjednica ima nevjerojatnih 80,7 posto glasova. Uopće nije bilo napeto. Žiri su činili posjetitelji portala www.net.hr.

  Sljedećeg dana večer Vlaških priča oborila je sve rekorde posjećenosti ijednoj priredbi Pričigina do sada. Priredbu je moderirao novinar Mladen Vuković koji je i sam pričao nekoliko priča o Sultanuši, a pričama su nas zabavili Vedran Mlikota, Tahir Mujičić, Ante Tomić, Tanja Mravak, Mijo Čagalj – Doktur i Vice Krce. Nastavak je slijedio u kavani hotela Bellevue gdje je Renato Baretić je ugostio Mejreme Reuter koja je  pričala o frizerskim salonima, zgodnim arheolozima, polaganju vozačkog ispita i drugim dogodovštinama s tri kontinenta.

Trećeg dana u Kazalištu lutaka, okupili su se eminentni pisci s prostora nekadašnje zajedničke države u program "Lijepa vaša" i pričali na teme Tren u kojem sam shvatio/la da će biti rata i Balkanac/ka u Europi. Izbor gostiju i moderacija ovog tradicionalnog druženja i ove su godine u rukama Krune Lokotara. Sudjelovali su: Jeton Neziraj (Kosovo), Ahmed Burić (BiH), Predrag Lucić (Hrvatska), Liljana Dirjan (Makedonija), Varja Đukić (Crna Gora), Miloš Vasić (Srbija). Istoga dana, Fiškalske priče okupile su brojnu splitsku publiku. Odvjetnici  Meri Juričko, Joško Čeh, Jadran Franceschi i Toni Vukičević su pričali fikciju na temu Prvo ročište Zoranu Milanoviću. Za potrebe programa, ulogu  zastupnice optužbe je imala Eda Vujević. Publika Pričigina proglasila je Milanovića krivim prema svim točkama optužnice te je izrečena kazna od 3 godine društveno korisnog rada, do izbora.

Četvrti dan zabavio nas je Nenad Stipanić dogodovštinama senjskih umjetnika, pričama o svome djetinjstvu, ekscentričnom djedu i njihovim zajedničkim pustolovinama u lovu na izvanzemaljce na autorskoj večeri pod nazivom Tamo gdje sve raste nakoso (senjske priče).   Peti, posljednji dan Pričigina, otvorili su najmlađi Pričiginci. U Kazalištu lutaka pripremljen je dječji program pričanja na čakavštini "PričaN ti priču". Program je vodio Ivan Tokić. Maleni autori pokazali su nam svoja pričalačka umijeća na sceni. A nagrade su ponijeli:
  1. OPONKI I PATIKE - Gianni Galinović, 3. razred, OŠ Pučišća

Mentorica: Željka Martinić

  1. MUOJ NUONO RIBOR - Josip Franetović, 4. razred, OŠ P. Hektorovića, Stari Grad

Mentorica: Leana Fredotović

  1. HOMO U POJE - Mateja Dulčić, 3. razred, OŠ Petra Hektorovića, Stari Grad

Mentorica: Vivijana Bižaca

Od našim malih gostiju iz Virovitice nagrađen je Stjepan Iharoš, 7.d razred, OŠ Vladimira Nazoa, Virovitica (Mentorica: Draga Vranješ Vargović) koji je pričao priču Puži.

Posljednji dan trebali su nam pričati i skiperi turističkih brodova na temu A zakaj se tak ljuljamo? Očito su svi otplovili nekamo jer nismo ugostili ni jednog od najavljenih sudionika. Iako smo bili u nedoumici hoćemo li otkazati druženje, ipak smo odlučili da ćemo program održati. Naime, Pričigin ima ono čime se malo koji festival može podičiti, nevjerovjatnu publiku koja je preuzela palicu, u ovom slučaju mikrofon, i priredila nam svima ugodno druženje uz priče o morskim zgodama i nezgodoma. To je bio prekrasam uvod u posljednji program festivala Pričigin narodu gdje uz sudionike Pričigina, publika ima priliku ispričati svoje priče. Tema je kao i prethodnih godina: Priče o sreći. Voditelj Damir Duplančić s Radija KL-Eurodom.

Posljednji "set" priča biti će ispričan također u kavani Bellevue s početkom u 19 sati. U priredbi pod nazivom

Ove godine predstavljene su dvije knjige. Knjiga priča Damira Karakaša "Pukovnik Beethoven" (Sandorf, 2013.). Sudjeluju: Kruno Lokotar, Damir Karakaš. I sljedećeg dana promocija romana Nenada Stipanića "Izbacivači Majke božje" (Algoritam, 2012.). Sudjeluju: Miloš Vasić i Kruno Lokotar.

Održana je i "Burza pročitanih knjiga" nazvana još po metodi poslovanja „Knjige na vagu, knjige na metre“ ili „Koliko doneseš, toliko odneseš“. Sve knjige koje smo skupili na štandu ove ćemo godine donirati knjižnici Zatvora u Splitu.