Hrvatski
slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow

O nama

Udruga Pričigin od 2006. organizira Festival pričanja priča Pričigin na tragu sasvim suvremenih svjetskih, a posebno europskih trendova, da se u Splitu (i Hrvatsk...

Rezime 2014. godine

2014

Pričigin 2014., u Amfiteataru Doma mladih (MKC) u 19.00 sati,  otvorio je Gianni Galinović, učenik 4. razreda OŠ Pučišća, pobjednik prošlogodišnjeg dječjeg Pričigina, sa pričom „Oponki i patike“.

Nakon Giannia, mikrofon su preuzeli direktor festivala Petar Filipić i urednik programa Renato Baretić. Posljednji put je dodjeljena naša PričeST, nagrada za najbolju javnu priču u razdoblju od prošlog Pričigina. Ove godine, simbolično smo je uručili sami sebi: Renato Baretić je uručio prvu PričeST Petru Filipiću za najbolju priču ispričanu prije devet godina, aludirajući na Pričigin, a Petar Filipić je drugu PričeST uručio Renatu Baretiću.

U istom prostoru u 20,00 sati nastavili smo druženje uz standardni program Hrvatski pisci pričaju. Pripovijedali su neki od najpoznatijih hrvatskih pisaca. Tema: "Sve je super i sve je za pet" (tribina o nogometu). Izbor gostiju i moderacija programa opet je bila u rukama Patricije Vodopije, a svoje priče su pričali: Tanja Mravak, Milana Vlaović, Aleksandra Kardum, Robert Perišić i Gordan Nuhanović.

Gordan Nuhanović je pričao o svojem strastvenom praćenju najdražeg kluba Cibalije Milana Vlaović pričala je o imotskom mladiću koji je '91 zbog nesretnog slučaja završio u Splitu. Robert Perišić iznio je duhoviti slučaj svoga prijatelja kojem se na vrhuncu njegove nogometne karijere stalno spavalo. Aleksandra Kardum je predstavila svoga kolegu i njegove članove obitelji koji žive za svoj najdraži klub. Njihova odanost se najbolje vidi iz činjenice da se pola obitelji zove Hajduk ili Torcida. Tanja Mravak je podijelila s nama istraživanje o ponašanju navijača na društvenim mrežama tijekom odlučujuće utakmice i izazvala ovacije publike.  

Drugog dana U 19.30, u Kazalištu lutaka počeo je tradicionalni program Lijepa vaša. Ovogodišnja zadana tema bila je "Pjesma koja mi je zavrtila život". Izbor gostiju i moderacija programa pripala je Kruni Lokotaru. I ove godine smo ugostili eminentne pisce s prostora nekadašnje zajedničke države: Rumena Bužarovska (Makedonija), Srđan Srdić (Srbija), Marko Tomaš (BiH), Marko Pogačar (Hvatska) i Emir Imamović Pirke (BiH).

Rumena Bužarovska pričala je o pjesmici koju je sama napisala kao još kao dijete. Marko Tomaš u svojim adolescentskim danima nije mogao odoljeti Leonardu Cohenu, te i recitirao njegovu pjesmu „Suzzane“ koja ga se posebno dojmila. Srđan Srdić posebnu je simpatiju osjetio prema austrijskom metal bandu koji mu je pružao bijeg iz stvarnosti u mlađim danima. Marko Pogačar je izdvojio uvodnu špicu nekada popularne serije „Bolji život“ zbog čijeg je utjecaja čak tri puta izbačen iz vrtića. Na kraju večeri je pričao veteran Pričigina Emir Imamović Pirke. Pirke o čovjeku koji čeka da umre i njegovoj posljednjoj glazbenoj želji „Otkud tebe da se setim“.

Druženje se nastavilo u kavani hotela Bellevue, u 22 sata.  Aleksandar Stanković nam je pričao na temu "Kad su se tri Splićanina...", a program je vodio Renato Baretić. Stanković nas je odveo iza kulisa „Nedjeljom u dva“  i podijelio s nama razgovore, dogodovštine i dojmove o Splićanima koje je ugostio u emisiji.

Treći dan započeo je u klubu "Quasimodo" gdje se održala se izvanredna Bookvica Patricije Vodopije sa Slavenkom Drakulić koja je predstavila svoj najnoviji naslov "Optužena".

Amfiteatar Doma mladih (MKC) u 19,30 sati bio je prepun gledatelja željnih dobre priče. Splitski pisci, općepoznati i sveprisutni „utorkaši“ pričali su svoje priče na temu: "Naše muke", a izbor gostiju i moderacija programa pripala je našem uredniku programa Renatu Baretiću. Pričali su nam: Ivica Ivanišević, Zlatko Gall, Ante Tomić, Jurica Pavičić, Živko Skračić, Dražen Čulić, Dragan Markovina...

Zlatko Gall je pričao što je radio kada je umro Tito, i kako je vjerojatno jedina osoba koju je zaobišla vijest o njegovoj smrti. Dragan Markovina je imao ljubavnih problema i osim što se našao u ljubavnom trokutu, veći problemu mu je predstavljala činjenica da to zna lokalna „Radio Mileva“. Živko Skračić pričao je o obrazovnom sustavu i težnji izvrsnosti. Dražen Čulić, inače kum Pričigina i osoba koja mu je dala ime, ispričao je priču kako je Split imamo modnog mačka prije više od sto godina. Jurica Pavičić iznio je muke njegove supruge, koja nije veliki ljubitelj mora i plovidbe. Ante Tomić je kao svoju najveću muku naveo rano ustajanje, a Ivica Ivanišević je pričao o svojim zdravstvenim mukama i dobro nas nasmijao.

Nakon osam godina Pričigina prvi put smo imali čast ugostiti jednog visokog državnog dužnosnika. Naime, predsjednik RH Ivo Josipović i gradonačelnik Ivo Baldasar došli su pogledati što je to tako zanimljivo na našem malom festivalu. Predsjednik, iako prehlađen, bio je vidno raspoložen te je i sam na kraju ispričao priču, odnosno vic o policajcu i papi.

Druženje se nastavilo u kavani hotela Bellevue, u 21,30 sati. Gosti su pričali na temu: "Kad su festivali bili Festivali". Izbor gostiju i moderacija programa pripala je Damiru Duplančiću, a gosti su bili poznati: Miki Jevremović, Đorđi Peruzović, Goran Pelaić, Ivica Flesch i Ivica Bubalo koji su pobudili nostalgiju publike i vratili nas u vrijeme  kad su festivali bili na svom vrhuncu.

Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) četvrtog dana Pričigina počeo je program na temu "Opera u priči". Izbor gostiju obavio je Tonči Bilić, intendant HNK Split, a moderator programa bio je Dražen Siriščević.  Gosti: Vladimir Kranjčević, Valentina Fijačko, Zrinka Pavlić, Tonči Bilić,Tonči Šitin, Ivica Ivanišević. Gosti su nas zabavili zanimljivim situacijama iza kulisa velikih kazališta i opera, svojim viđenjima opere i pričama kako su se prvi put susreli s operom.  

Nakon programa u HNK u kavani hotela Bellevue, održala se autorska večer Slavenke Drakulić. Voditelj programa bio je Jasen Boko, a Slavenka se prisjećala svog djetinjstva u Splitu, prvih događaja koji su je potaknuli da krene ovim životnim pravcem.

Posljednjeg dana, kao i svake godine održao se PriČAgin, dječji program pričanja priča na čakavici i nezaobilazne „Priče o sreći“ gdje je imala priliku pričati i publika.

Održana je i "Burza pročitanih knjiga" nazvana još po metodi poslovanja „Knjige na vagu, knjige na metre“ ili „Koliko doneseš, toliko odneseš“. Sve knjige koje smo skupili na štandu ove ćemo godine donirati knjižnici Zatvora u Splitu.